دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
صحیفه سادیه

حوزه/ اولین نشست از سلسله نشستهای علمی ترویجی با عنوان (برای امروز)  با موضوع واکاوی راهبردها و فرایند کاربردی‌سازی معارف صحیفه سجادیه توسط  بنیاد بین المللی صحیفه سجادیه و همکاری  پژوهشکده مطالعات تقریبی  برگزار گردید.

به گزارش خبرگزاری حوزه، در اولین نشست از سلسله نشستهای علمی ترویجی با عنوان (برای امروز) با موضوع واکاوی راهبردها و فرایند کاربردی‌سازی معارف صحیفه سجادیه که با حضور دکتر محمدرضا فخر روحانی عضو هیئت علمی دانشگاه قم و استاد دکتر محمد مهدی احمدی فراز عضو پژوهشکده مطالعات معنوی و حجت الاسلام مرتضی وافی رئیس بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه برگزار گردید، به بررسی راهکارهای عملی در جهت کاربردی سازی معارف صحیفه سجادیه و پیاده سازی آن در متن زندگی فردی و اجتماعی پرداخته شد.

در ابتدا دکتر فخر روحانی با اشاره به ویژگی های ممتاز صحیفه سجادیه این کتاب را در جایگاهی ممتاز پس از قرآن کریم دانسته که شایسته است در جهت معرفی آن به مسلمانان و حتی سایر اقوام و ملل همت ویژه گمارده شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه قم با بیان این که شجره اساتید صحیفه این شأنیت را دارد که تبدیل به یک پروژه تحقیقاتی شود، صحیفه سجادیه و شجره اساتید آن "نسخه هویتی تاریخی شیعه" دانست و از جمع آوری اظهار نظر برخی از مستشرقان پیرامون صحیفه سجادیه در آینده نزدیک خبر داد.

در ادامه، دکتر احمدی فراز در کنار ضرورت معرفی صحیفه سجادیه در عرصه داخلی و بین الملل، استفاده از روش های متفاوت برای شناساندن این متن به هر گروه از مخاطبان را لازمه بهره وری عملی از این کتاب شریف در عرصه زندگی دانست.

عضو پژوهشکده مطالعات معنوی ضمن اشاره به تجربیات شخصی افراد در آشنایی با صحیفه و دلیل علاقمندی آنان به انس بیشتر با این کتاب، آن را عاملی مهم در آشنا شدن سایرین با این کتاب ارزشمند توصیف نمود و تصریح کرد: نیاز سنجی گام اول در زمینه تبلیغ معارف صحیفه سجادیه است.

وی با تأکید بر این که این نیازسنجی نباید سلیقه ای باشد، خاطرنشان ساخت: نیازسنجی حقیقی زمانی خواهد بود که این نیاز از جامعه استخراج و سپس از محتوای دینی راه حلی برای آن استنتاج شود.

دکتر احمدی فراز در ادامه به راهکارهای ترغیب حوزویان، مردم عادی، دانشجویان و اساتید حوزه و دانشگاه اشاره کرده و افزود: در هر کدام از این راهکارها بر اساس کار دقیق روان شناسی و جامعه شناسی فرآیندها متفاوت است.

وی ضمن اشاره به فرمایش مولی الموحدین علی علیه السلام، بر این که دانشی که در تجربه است در مکتوبات نیست، بر غفلت مجموعه های حوزوی نسبت به تجربه‌های زیستی اشاره نمود و اذعان داشت: خواسته های عینی جامعه بر اساس شعار "صحیفه برای همه است" در عمل نیز باید کاربردی سازی شود.

عضو پژوهشکده مطالعات معنوی در پایان، گفت: دعاهای صحیفه سجادیه، دبستان معرفت برای نوآموختگان، دانشگاه رفعت برای اندیشمندان، و آبشار رحمت برای گرفتاران است.

 نخستین نشست واکاوی راهبردها و فرایند کاربردی‌سازی معارف صحیفه

در ادامه نشست، دکتر فخر روحانی نیز استفاده از ظرفیت دروس دانشگاهی متن محور تخصصی، که به زبان های دیگر و خصوصا انگلیسی هستند را بستر خوبی برای آشنایی دانشجویان و غیرمسلمانان با متن صحیفه دانست و خاطراتی را در این زمینه بیان کرد.

در پایان، حجت الاسلام مرتضی وافی، با جمع بندی مطالب و راهکارهای طرح شده در جلسه، با بیان ظرفیت منحصربه فرد دعا برای پالایش روح و معرفت افزایی در جهت آشنایی با معارف والای اسلامی و اهلبیت علیهم السلام تاکید کرد: از نگاه اندیشمندان، نیایش اصولا کشش روح به سوی کانون غیر مادی جهان است. بر این اساس، نقش دعا در اتحاد و تقریب مذاهب اسلامی جایگاه واقعی خود را پیدا می کند.

وی تصریح کرد: توجه به جنبه‌های کاربردی و آثار دعا از جمله شفای درد و بیماری، آرامش درونی و رضایتمندی، نجات و رهایی از مشکلات، دفع بلاها، تنظیم نگاه و بینش، تقویت عقلانیت، اعتماد به نفس، انس با ذکر خدا، روحیه شکر و تحصیل نعمت های الهی میتواند زمینه های معرفی یک نسخه برای شناساندن شیعه و مکتب اهلبیت علیهم السلام فراهم آورد. دراین جهت، دعاهای صحیفه سجادیه با ایجاد گفتمان، نظریه پردازی و طرح اهداف مشترک زبان مشترک دنیای امروز به ویژه مسلمانان است.

در پایان این نشست، بر اساس فرازهای صحیفه سجادیه، بویژه دعاهای هجدهم، بیست و هفتم، و چهل و نهم، به اهمیت مقاومت و صبر و نگاه توحیدی جبهه مقاومت مردم مظلوم ومسلمان غزه و فلسطین تاکید گردید.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha